Activiteiten

De Vereniging Vrienden van Den Haag stelt haar leden, en soms ook hun introducees, in de gelegenheid om nader kennis te maken met voor hen nog onbekende delen van Den Haag.

De leden kunnen van een gevariëerd aanbod aan activiteiten en excursies gebruik maken. Afhankelijk van de activiteit of excursie kunnen leden ook een introducee meenemen.

De activiteiten en excursies bestaan onder meer uit het bezichtigen van een gebouw in Den Haag, het rondwandelen in een van de buurten of wijken van Den Haag, het bezoeken van bepaalde instellingen in Den Haag, het deelnemen aan Vriendenborrels, enzovoorts.

Voor deelname aan een activiteit of excursie, met uitzondering van de Vriendenborrels, geldt dat u zich daarvoor moet aanmelden door gebruik te maken van het formulier dat bij die activiteit of excursie is opgenomen. U ontvangt vervolgens een automatisch antwoord. Na aanmelding moet u direct de verschuldigde deelnemersbijdrage overmaken naar rekeningnummer NL15 TRIO 0197 7883 94 van de Vereniging Vrienden van Den Haag onder vermelding van de betreffende activiteit of excursie inclusief datum. In het geval u een introducee meeneemt, dan moet u tevens de naam van die introducee vermelden.

Let op: betaling zónder aanmelding wordt niet geregistreerd!

 

Impressies van gerealiseerde activiteiten en excursies

Van sommige activiteiten en excursies zijn impressies, in beeld en woord, gemaakt die de moeite waard zijn om nog even te bewaren.

Excursie naar nieuwbouw Hoge Raad

Sinds maart 2016 is de Hoge Raad der Nederlanden gevestigd aan het Korte Voorhout 8 te Den Haag; hiermee is de huisvesting aan de Kazernestraat en aan het Lange Voorhout vervallen. Het nieuwe gebouw is bijzonder de moeite waard en het interieur zeer verrassend. De rondleidingen op 19 oktober en 8 november zijn helaas volgeboekt, maar er is een nieuwe datum gevonden: donderdag 1 februari 2018. 

De rondleiding op 19 oktober start om 15.30 uur en eindigt om 16:45 uur.

Stadswandeling ‘Van Lusthof naar Rusthof’ - Ruimte en groen in het centrum van Den Haag

29-09-2017

Sinds kort draagt Den Haag de titel ‘groenste stad van Nederland’. In het dichtbebouwde en sterk versteende centrum van de stad merk je daar weinig van. Toch zijn er ook daar nog altijd onverwacht veel open plekken en groene gebiedjes. Deze oases hebben we te danken aan burgers die een mooie tuin in stand houden, buurtbewoners die een speeltuin organiseren, de gemeente die bij stadssanering ruimte maakt en groen plant, een instelling die van een parkeerterrein weer een tuin maakt enz. enz. Veel van die plekken zijn min of meer verborgen en ontsnappen daardoor meestal aan de aandacht van de voorbijganger. Een wandeling langs deze plekken op zaterdag 21 oktober biedt de kans om de stad beter te leren kennen en te genieten van onbekende kwaliteiten van Den Haag.

Lezing en rondleiding Couperusduin

Het door Sjoerd Schamhart en Hans van Beek ontworpen woningcomplex Couperusduin (1975) vormt een mijlpaal in de Haagse woonhuisarchitectuur. Voor Hans van Beek, medeoprichter van PRO (1976) en atelier PRO (1978), was het ook de start als architect. Couperusduin bleef lange tijd een sleutelproject voor Hans van Beek en atelier PRO.

Eind juni verscheen het boek 'Kracht door Wisselwerking. Hans van Beek architect'. De auteurs Hans van Beek en Marcel Teunissen ontvangen u in de tuin van atelier PRO en vertellen kort over de geschiedenis van deze plek. Op zaterdag 4 november zijn er nog plaatsen vrij voor de lezing en rondleiding. 

Presentatie wenskaarten en laatste Vriendenborrel 2017

De presentatie van de nieuwe wenskaarten 2017 vindt plaats op donderdag 9 november om 16.00 uur in Theater aan het Spui tijdens de laatste Vriendenborrel van dit jaar. 

 

Bezoek aan de Rotterdamsebaan

De gemeente Den Haag werkt aan de bereikbaarheid van stad en regio. Om de bereikbaarheid te verbeteren, wordt de komende jaren de Rotterdamsebaan aangelegd. Dit wordt de nieuwe weg tussen knooppunt Ypenburg (A4/A13) en de Centrumring van Den Haag. Er is een nieuwe mogelijkheid gevonden om een bezoek te brengen aan het informatiecentrum: 18 november, 14.00 uur. 

De Rotterdamsebaan wordt ongeveer 4 kilometer lang en bestaat voor een deel uit een boortunnel, die de Victory Boogie Woogietunnel gaat heten. De voorbereidende werkzaamheden zijn begin 2014 gestart met het verleggen van kabels en leidingen en het opnieuw inrichten van een aantal wegen in de Binckhorst. In mei 2016 is de Combinatie Rotterdamsebaan gestart met de aanleg van de Rotterdamsebaan. Halverwege 2020 rijden de eerste auto’s door de Victory Boogie Woogietunnel.