Scheveningse muurschilderingen

In anderhalve eeuw heeft Scheveningen grote veranderingen ondergaan. Eerst kwamen er hoogtijdagen. Aan het einde van de 19e eeuw ontstond er naast het dorp met zijn vele arme huisjes een luxe internationale badplaats met chique hotels. Nadat er een haven was gegraven verdwenen de bomschuiten en de visafslag van het strand. Na het begin van de Eerste Wereldoorlog bleven veel buitenlandse gasten weg, maar was Scheveningen nog steeds een bruisende badplaats. Bovendien groeide en bloeide de visserij; de loggers voerden vooral haring aan. Na de invoering van de woningwet werd het in de jaren 20 en 30 tijd om de krotten aan weerskanten van de Keizerstraat te saneren. De Tweede Wereldoorlog was een ramp voor heel Scheveningen. De kust werd verboden gebied en de visserij werd sterk beperkt. Na de oorlog beleefde de visserij weer een bloeiperiode, tot aan de jaren 70. Scheveningen Bad had het moeilijker om weer op gang te komen. Het werd overgenomen door de dagjesmensen en het ene chique oude hotel na het andere werd vervangen door een appartementencomplex. Vanaf de jaren 60 werd er opnieuw gesaneerd in het dorp. Tegelijk verdween de klederdracht geleidelijk uit het straatbeeld.

Door de verschillende saneringsgolven is er weinig meer over van het oorspronkelijke dorp. In de lappendeken van oude panden, portiekwoningen uit de jaren 30, galerijflats uit de jaren 60 en woonerven uit de jaren 70 waren her en der grote lege muurvlakken ontstaan. Die vlakken zijn creatief gebruikt door Scheveningers die de herinnering aan het verleden vast wilden leggen. In ongeveer 25 muurschilderingen leeft de goede oude tijd voort. Een flink deel daarvan zien wij bij een wandeling door het dorp, waarbij ook andere interessante Scheveningse zaken aan de orde komen (alle schilderingen vindt u op de website www.scheveningentoenennu.nl onder ‘muurschilderingen’).

Data en tijden: dinsdag 30 mei 14.00 uur (volgeboekt), woensdag 7 juni 10.30 uur en zaterdag 17 juni (vlaggetjesdag) 10.30 uur.

Verzamelplaats: Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 90-92, Scheveningen. Vanaf de aangegeven begintijd bent u er welkom voor een kop koffie of thee en uiterlijk een half uur later start de wandeling, die ongeveer anderhalf uur duurt.

Bereikbaarheid: tram 1 en bus 22 halte Scheveningse Slag, tram 9 halte Circustheater, bus 21 halte Stevinstraat en bus 23 halte Gentsestraat.

Eindpunt: kruispunt Keizerstraat / Jurriaan Kokstraat (bij een halte van tram 1 en bus 22 ; ongeveer 10 minuten teruglopen naar Muzee).

Aantal deelnemers: 15 personen per wandeling.

Kosten: € 5,- per persoon.

Gids: Jacob Bijl.

Scheveningse muurschilderingen

Win “René’s keus”

Elke twee maanden kiest onze recensent René Vlaanderen een boek om weg te geven aan een lid van de Vrienden. U kunt “René’s keus” winnen door een drietal vragen in relatie tot het boek te beantwoorden. Onder de goede inzenders wordt het boek verloot. Voor maart/april is de keus gevallen op  het boek van Richard Kleinegris c.s. ‘Compact en Harmonisch, over de geschiedenis van de sociale woningbouw in Den Haag’.

Lees verder

Lelijke plekken

Maak de stad mooier door aandacht te vragen voor plekken die verbeterd moeten worden. Stuur niet uw foto van een mooie plek, voor de wenskaarten. Stuur een foto van een lelijke plek of een hoek, gat, bouwsel etc. waar u zich aan ergert. Een indrukkend beeld zegt meer dan duizend woorden De vereniging kan dat dan onder de aandacht van de gemeente brengen. U deelt uw ergernis met anderen en maakt kans op een leuke prijs

Lees verder

Hang Den Haag aan de wand

Hang Den Haag aan je wand

De Vrienden hebben samen met de kunstenaar Frans de leef een prachtig aanbod voor de Vrienden. Frans de Leef biedt op de website van de Vrienden een drietal zeefdrukken aan.  Leden kunnen deze kopen met maar liefst 20% korting

Lees verder