Vrienden van Den Haag leggen bloemen op graf Hermance Schaepman

 

 

Op 24 mei 2007 overleed Hermance Schaepman op 85-jarige leeftijd. Het bestuur van de Vrienden van Den Haag heeft ter nagedachtenis 10 jaar na dato een bloemstuk op haar graf op de begraafplaats Petrus Banden gelegd.Ter herinnering aan een bevlogen en betrokken Haagse stadsactiviste en een van de eerste Vrienden. Toen Hermance lucht kreeg van de mogelijke sloop van het Kurhaus kwam zij in verzet en mobiliseerde medestanders. Het Kurhaus werd behouden en de krachten werden gebundeld in het ontstaan van de vereniging Vrienden van Den Haag. Hermance bleef zich jarenlang actief bezighouden met het behouden van het culturele erfgoed in Den Haag, zowel binnen als buiten de vereniging.

 

Ook op andere terreinen was ze tot het laatst actief. Zo was de Hofvijver voor haar een prachtig kunstobject en inspiratiebron. In 2002 liet Hermance 167 Nederlandse en Vlaamse dichters en schilders hun visie geven op de Hofvijver en die werken werden in drie monumentale gebouwen in de buurt geëxposeerd.  In 2004 liet ze 20 beeldend kunstenaars een ode aan de Hofvijver brengen. Tien Nederlanders en tien uit de lidstaten van de EG. De opdracht was om levensgrote schilderijlijsten te bewerken die per twee op pontons in de Hofvijver dreven. Het spektakel werd kracht bij gezet door muziek. En typisch Hermance Schaepman kon alleen zij die muziek aan- en uitzetten wat ze twee keer per week deed.

Vrienden van Den Haag leggen bloemen op graf Hermance Schaepman

Win “René’s keus”

Elke drie maanden kiest onze recensent René Vlaanderen een boek om weg te geven aan een lid van de Vrienden. U kunt “René’s keus” winnen door een drietal vragen in relatie tot het boek te beantwoorden. Onder de goede inzenders wordt het boek verloot. Voor juni/ julli/augustus is de keus gevallen op  het boek 'Geschiedenis van Den Haag in Vogelvlucht'

 

 

Lees verder

Hang Den Haag aan de wand

Hang Den Haag aan je wand

De Vrienden hebben samen met de kunstenaar Frans de leef een prachtig aanbod voor de Vrienden. Frans de Leef biedt op de website van de Vrienden een drietal zeefdrukken aan.  Leden kunnen deze kopen met maar liefst 20% korting

Lees verder

Monumeldpunt

Het Monumeldpunt is een nieuw initiatief van de werkgroep Levende Historie. Met ingang van 2017 zal er twee maal per jaar overleg plaatsvinden met Henk Ambachtsheer, hoofd Monumentenzorg van de gemeente Den Haag, om aandacht te vragen voor de monumentale zorgpunten die de werkgroep in de stad signaleert.

Lees verder