Winnaar René s Keus

Naast de recensies die hij verzorgt, kiest René Vlaanderen drie maanden een boek om weg te geven aan een lid van onze vereniging. U kunt “René s keus” winnen door een aantal vragen in relatie tot het boek te beantwoorden. Onder de goede inzenders wordt het boek verloot. De het boek 'Hans van Beek – architect – kracht door wisselwerking' was het te winnen boek in de maanden september-oktober-november. De juiste antwoorden zijn: 1c, 2c, 3b, 4b. Na loting onder de goede inzenders is het boek gewonnen door Rob Seters.

Het boek dat de leden in december-januari-februari kunnen winnen is:  'HOLLANDS SPOOR – een koninklijk treinstation' van  Koos Havelaar.

De vier vragen zijn deze keer:

Den Haag kreeg pas een treinverbinding toen de lijn Amsterdam – Haarlem werd doorgetrokken naar Leiden – Den Haag – Rotterdam. Wanneer was dat?
a. 1823
b. 1843
c. 1863
d. 1883
 

De zgn. ‘neo-stijlen’ waren populair in de 19e eeuw. In welke stijl is station Hollands Spoor van architect Margadant gebouwd?
a. neoclassicisme
b. neogotiek
c. neorenaissance
d. Het Nieuwe Bouwen
 

De industrie speelde in de 19e eeuw een belangrijke rol in de Haagse economie. Welk van de grote industriële bedrijven was gevestigd in de Stationsbuurt bij Hollands Spoor?
a. meubelfabriek Horrix
b. meubelfabriek Mutters
c. meubelfabriek Pander
d. plateelbakkerij Rozenburg
 

Welke uitspraak over de Koninklijke Wachtkamer is juist?
a. is na de Eerste Wereldoorlog op verzoek van Koningin Wilhelmina in historiserende stijl aangebouwd
b. is bij de brand in 1989 verwoest en nadien exact gereconstrueerd
c. is bij de brand in 1989 gespaard gebleven en thans in oude luister hersteld
d. wordt door het Koninklijk Huis niet meer gebruikt en is inmiddels totaal vervallen
 

Stuur uw antwoorden vóór 1 maart 2018 naar: website@vriendenvandenhaag.nl

.

Winnaar René s Keus

Win “René’s keus”

Elke drie maanden kiest onze recensent René Vlaanderen een boek om weg te geven aan een lid van de Vrienden. U kunt “René’s keus” winnen door een aantal vragen in relatie tot het boek te beantwoorden. Onder de goede inzenders wordt het boek verloot. Het boek dat de leden in december-januari-februari kunnen winnen is:  'HOLLANDS SPOOR – een koninklijk treinstation' van  Koos Havelaar

Lees verder

Hang Den Haag aan de wand

De Vrienden hebben samen met de kunstenaar Frans de leef een prachtig aanbod voor de Vrienden. Frans de Leef biedt op de website van de Vrienden een drietal zeefdrukken aan.  Leden kunnen deze kopen met maar liefst 20% korting

Lees verder

Monumeldpunt

Het Monumeldpunt is een nieuw initiatief van de werkgroep Levende Historie. Met ingang van 2017 zal er twee maal per jaar overleg plaatsvinden met Henk Ambachtsheer, hoofd Monumentenzorg van de gemeente Den Haag, om aandacht te vragen voor de monumentale zorgpunten die de werkgroep in de stad signaleert.

Lees verder