Ideeënprijsvraag hergebruik Afvalkathedraal Binckhorst

Stichting Rondeltappe-Bernoster-Kemmers schrijft een prijsvraag uit onder jonge architecten om ideeën te genereren voor de toekomst van de ‘Afvalkathedraal’ in de Binckhorst. Aanmelden kan tot donderdag 2 juni 2022 10.00 uur.

De Afvalkathedraal
De vuiloverslag van de AVR (Afvalverwerking Rijnmond) verrees in de jaren ’90 op het terrein van de voormalige gasfabriek van Den Haag. Het overslagstation werd ontworpen door architect Jan Brouwer. Het gebouw, van ‘kathedrale’ proporties op een prominente locatie, dat in de volksmond al snel de bijnaam ‘De Afvalkathedraal’ kreeg, is nu nog een centrale plek van afvalverwerking. 
Nu dit gebouw leeg zal komen te staan, ontstaat de kans voor een onderscheidend en onderzoekend ontwerp naar een vitale herbestemming op een unieke plek op het snijvlak van stevige Haagse gebiedstransformaties.

Jonge architecten
Omdat bestaande, zowel prominente als vergeten, plekken en gebouwen een steeds grotere rol van betekenis gaan spelen in onze toekomstige leefomgeving, is er behoefte aan inzichten vanuit de ontwerpende discipline inclusief jonge ontwerpers. Daarom wordt deze prijsvraag juist onder jonge architecten uitgeschreven, om hen te betrekken in de problematiek. Het gaat niet slechts om het herbestemmen van een gebouw, maar om het creëren van meerwaarde en een duurzame leefomgeving voor de stad.

Reglement en vragen
De prijsvraag verloopt geheel digitaal volgens het reglement Ideeënprijsvraag hergebruik Afvalkathedraal Den Haag Binckhorst.

Voorselectie
De procedure betreft een ideeënprijsvraag met voorselectie die wordt uitgeschreven onder architecten die op of na 1 januari 2015 zijn ingeschreven in het Architectenregister. Aanmelden voor de voorselectie is mogelijk tot donderdag 2 juni 2022 10.00 uur.

Jury
De aanmeldingen en inzendingen worden beoordeeld door een vakjury onder voorzitterschap van Jan Brouwer (architect van de Afvalkathedraal en vm. Rijksadviseur Infrastructuur). De jury bestaat verder uit Job Roos (Braaksma & Roos Architectenbureau en vm. hoofddocent Architecture & Heritage TU Delft), Marjolein van Eig (BureauVanEig), Philomene van der Vliet (Bureau Boom) en Nicholas Clarke (lector TU Delft). Secretaris van de jury is drs. Cilly Jansen m.m.v. Bram Talman, Architectuur Lokaal.

Meer informatie op de website van Architectuur-Lokaal.

Ideeënprijsvraag hergebruik Afvalkathedraal Binckhorst