Bezoek aan de Raad voor de rechtspraak op 10 april en 3 mei

We zijn uitgenodigd door de directeur van de Raad voor de rechtspraak Olav Welling voor een bezoek aan het bijzondere pand op de hoek van de Kneuterdijk.

Waar in het begin van 20ste eeuw op deze plaats nog het chique restaurant Royal stond, verrees in 1924 – nu 100 jaar geleden - het imposante bankgebouw van de Nederlandse Handelsmaatschappij. Het gebouw is een typerend voorbeeld van neo-renaissance van het architectenbureau van Nieukerken. Het gemak waarmee de Van Nieukerkens een enorm prestigieus kantoor inpasten in de rij monumentale stadspaleizen aan de Vijverberg, is verbluffend. Het is niet zomaar renaissance, maar afgewogen gebruik van bekende en beproefde middelen.

Het moet daar wel een bouwput zijn geweest, want het gebouw voor de Rotterdamse Bank aan de overkant werd toen ook gebouwd (door Mertens). De locatie zelf heeft ook een mooie geschiedenis met o.a. het Huis van Egmond.

De bank behield zijn functie tot eind 20ste eeuw, waarna het werd aangekocht door de Rijksgebouwendienst. Die gaf in 2001 opdracht aan Van Roosmalen om er een eigentijds kantoor van te maken, zonder al te veel in te grijpen in de monumentale onderdelen. Dat was geen sinecure: het casco had een betonnen constructie van vloer tot dak, er zaten kluisdeuren in van enorme afmetingen: dikke gewapende betonnen muren met ingestorte stalen spoorstaven, die elke bankovervaller en iedere brand buiten de deur hielden.

Het resultaat mag er zijn: een transparant en communicatief gebouw waarin heden en verleden samenkomen.

Na een korte lezing over het gebouw worden we rondgeleid en komen we ook op plekken waar je op Open Monumentendag niet komt. Dat betekent wel trappen lopen; houd daar rekening mee.

Datum en tijd: woensdag 10 april om 16.30 uur en vrijdag 3 mei om 15.00 uur. 
Locatie: Kneuterdijk 1.
Bereikbaarheid: bus 22, 24, 28 en tram 1; alle halte Kneuterdijk. 
Aantal deelnemers: 20 per keer. 
Kosten: € 7,-. 
Het tonen van uw ID is vereist!

Bezoek aan de Raad voor de rechtspraak op 10 april en 3 mei

Aanmelden