Bezoek aan het Willibrordushuis op 25 mei en 7 juni

Een van de oudste straten van Den Haag is een oase van rust: de Oude Molstraat in het Hofkwartier, tussen Het Oude Stadhuis en de Molenstraat. Hier in de Oude Molstraat, op nummer 35 en 37, staat het Willibrordushuis met de Willibrorduskapel. In 1581, tijdens de Reformatie, werd voor de leden van de parochie van St. Jacob in Den Haag de heilige mis verboden, want het protestantisme werd de officiële godsdienst. Een ramp voor de katholieken in Den Haag, die tot dat moment massaal de Grote of St. Jacobskerk op de Riviervismarkt bezochten. Hun kerk werd protestants. Maar ze lieten zich niet kisten: achter tal van gevels in Den Haag doken schuilkerken op. De parochianen van St. Jacob kregen een deel van Huis te Baertwijck als schuilkerk. Resten hiervan zullen we zien in de loop van het bezoek in de eetzaal van het huidige Willibrordushuis.

Pas in 1806 kreeg Nederland dankzij Lodewijk Napoleon godsdienstvrijheid. De kleine kerk barstte uit zijn voegen, tot zich in 1878 de oplossing aandiende: de St. Jacobuskerk aan de Parkstraat, gebouwd onder architectuur van Pierre Cuypers, werd geopend.

In 1842 was het linkerdeel van Huis te Baertwijck al omgevormd tot een klooster voor de Zusters van Liefde uit Tilburg, die zich met veel overgave wijdden aan het onderwijs en de ziekenzorg in de stad. Weer links van dat huis werd een schoolgebouw opgetrokken. De Zusters van Liefde zijn tot 1988 de gebruikers en bewoners van deze panden gebleven.

In 1988 werden de panden overgenomen door een katholieke charismatische groep: de Willibrordusgemeenschap. In september 2012 kwamen die panden onder beheer van de broeders van Sint Jan. De broeders organiseren activiteiten, zoals retraites en lezingen over filosofie en Bijbel. Een kloosterwinkel verkoopt beelden en iconen, maar ook wellnessproducten, en allerlei gezonde en lekkere kloosterproducten uit Franse en Nederlandse kloosters. Het Willibrordushuis huisvestte meer dan 10 jaar lang een ambachtelijke brouwerij: in 2010 zijn een hobbybrouwer en enkele broeders begonnen met het brouwen van bier in de kloosterkeuken. Dit was zo populair dat ze gingen kijken om het op grotere schaal te doen. Regelingen werden gecheckt, vergunningen aangevraagd en kopers gevonden en in 2014 werd de eerste sprankelende Haagsche Broeder Prior verkocht. In 2023 is de activiteit van de brouwers verplaatst naar een proeflokaal op Noordeinde 14. Voorts verdient de Willibrorduskapel in het bijzonder de aandacht. We worden rondgeleid door broeder Marie-Thomas.

Datum en tijd: zaterdag 25 mei en vrijdag 7 juni, 14.00 uur
Locatie: Oude Molstraat 35-37
Bereikbaarheid: te voet, vanaf het Buitenhof
Aantal deelnemers: 20
Kosten € 7,-

Bezoek aan het Willibrordushuis op 25 mei en 7 juni

Bezoek aan het Willibrordushuis op 25 mei en 7 juni

Aanmelden