Impressie Blauwe Pannenbuurt en Nieuw Valkenbos op 20 mei en 17 juni

In het Regentesse/Valkenboskwartier (ReVa) liggen, niet ver van de Loosduinseweg, bijna tegenover elkaar, twee bijzondere buurten. 
Het complex arbeiderswoningen (nu ‘de Blauwe Pannenbuurt’) van de Coöperatieve Bouwvereeniging Vooruit II werd in 1888 opgeleverd. Ze waren bestemd voor de arbeiders van de Eerste Gemeentelijke Gasfabriek aan de Gaslaan. 
‘Nieuw Valkenbos’, aan de overkant, is de mooiste buurt van Valkenbos. Zo’n 30 jaar geleden werd de buurt, die kampte met sociale problemen en achterstallig onderhoud, gesloopt. Het Haagse bureau Scala van ir. Peter Drijver en ir. Mieke Bosse bouwde een nieuwe buurt waarin ze de sterke punten van ReVa liet terugkomen.
Willem van Soolingen, voorzitter van Vooruit II, ontvangt ons met koffie in het kantoortje waar men bijna anderhalve eeuw geleden ook al vergaderde. Hij vertelt over de geschiedenis van de Coöperatie en geeft een korte rondleiding door de buurt. Daarna lopen we naar Nieuw Valkenbos waar we Peter Drijver ontmoeten, die ons daar zal rondleiden.

Het was afgelopen vrijdag 20 mei wel erg nat weer. Om 14.00 uur verzamelden we voor het eerste deel van de excursie, de  Blauwe Pannenbuurt, in het kleine kantoortje van Woningbouwvereeniging (inderdaad met 2 e's) Vooruit II, waar ook Peter Drijver en Mieke Bosse van Bureau Scala naartoe waren gekomen. Zij zouden het tweede deel van de excursie, Nieuw Valkenbos, begeleiden. Maar Scala was ook betrokken geweest bij de renovatie van de Blauwe Pannenbuurt, dus konden ze ook hier het e.e.a. toelichten. We werden met koffie ontvangen door David Lauerse, voorzitter, en Willem van Soolingen, secretaris van de coöperatie. Ze beantwoordden de vragen van een geïnteresseerd gezelschap. Daarna maakten we een wandeling door de straatjes van het buurtje. Peter en Mieke namen het daarna over en namen ons mee naar Nieuw Valkenbos, het elegante nieuwe buurtje in historiserende stijl van architectenbureau Scala, een paar straten verderop. Er is veel moeite gedaan om de nieuwe wijk te laten aansluiten bij de oude stijl van het Regentesse-Valkenboskwartier. Peter en Mieke vertelden boeiend en met veel enthousiasme over hun project. 
Aardig was het contrast van de twee buurten: oud en nieuw, maar Scala heeft beslist zijn best gedaan om dit contrast niet al te groot te laten zijn. 

Impressie Blauwe Pannenbuurt en Nieuw Valkenbos op 20 mei en 17  juni

Impressie Blauwe Pannenbuurt en Nieuw Valkenbos op 20 mei en 17  juni