Oorlog en bevrijding in Den Haag, herinneringen van een kind

Inmiddels zijn er dit jaar nogal wat boeken verschenen die de laatste oorlogsjaren en de bevrijding van Den Haag als onderwerp hebben. De feiten zijn bekend. Desondanks is het lezenswaardig als de gebeurtenissen uit die laatste oorlogsjaren en eerste jaren daarna beschreven worden door de ogen van een jongere.

De houtsloperij aan de Groot Hertoginnelaan, de ontruiming van de school aan de Laan van Poot, het neerkomen van de V2 in de Indigostraat, de gaarkeukens in de Okkernootstraat, de voedseluitdeling door het Interkerkelijk Bureau voor Noodvoedselvoorziening in Loosduinen, de eerste Canadezen op het De Savornin Lohmanplein. Het is allemaal bekend, maar het leest net iets anders als een kind dat ooggetuige was en het je op open en onbevangen wijze vertelt. Zij kijkt, luistert en vraagt als ze woorden niet kent (onderduiken, moffenmeid) naar de betekenis. Maar de reikwijdte van die begrippen beseft ze niet. De herinneringen zijn helder, beeldend en licht. 

Het boek
In veertig korte hoofdstukken beschrijft de in 1936 geboren Marijke Harberts haar herinneringen aan de jaren na D-day. Daarna volgen nog twee hoofdstukken over het leven van haar moeder en haar oma. Meer dan zestig (vaak minder bekende) foto’s uit de jaren 1939–1951, afkomstig uit het Haags Gemeentearchief, illustreren en versterken de tekst en geven het boek een bijzondere waarde.

Piet Vernimmen

Oorlog en bevrijding in Den Haag. Herinneringen van een kind, Marijke Harberts. Uitgeverij De Nieuwe Haagsche, 2020, 128 blz., € 14,95. ISBN 978-94-6010-096-3.

 Oorlog en bevrijding in Den Haag, herinneringen van een kind